UPM:n järjestämä vaalipaneeli; Maailmalla myllertää – miten varmistamme, että Valkeakoskella riittää työtä ja toimeentuloa?
UPM:n tehdas on tarjonnut paikkakunnalla työtä koko Valkeakosken 100-vuotisen historian ajan. Myllerrykset kuten korona, ilmastonmuutos ja sodat vaikuttavat myös siihen, miten Suomessa riittää teollisuudessa töitä ja ihmisille toimeentuloa ja hyvinvointia. Miten Suomi pysyy kilpailukykyisenä, eikä kilpailijoille anneta etumatkaa?
Tervetuloa seuraamaan UPM:n järjestämää vaalipaneelia lauantaina Koskikaran ostoskeskuksessa.
OHJELMA:
12.30 Terveisiä tehtaalta, tehtaanjohtaja Tomi Hytönen
12.40 UPM:n terveiset, Jaakko Nikkilä, EVP, UPM Specialty Papers
12.50 Kaupunginjohtaja Minna Uschanoffin puheenvuoro
13.00 Vaalipaneeli alkaa
PANELISTIT:
Pauli Kiuru, Kok.
Anna Kontula, Vas.
Joni Kumlander, SDP
Petra Schulze Steinen, Keskusta
Auri Saarelainen, PS
Oras Tynkkynen, Vihreät
KESKUSTELUN VETÄJÄ: Valkeakosken Sanomien päätoimittaja Nella Keski-Oja.
Kahvitarjoilu 200 ensimmäiselle kuulijalle.
Kiteyttäisin tähän mielestäni tärkeimmän ajatukseni siitä, kuinka Suomi voi pysyä kiinnostavana maana yrityksille sijoittautua: Yritysten toiminta Suomessa ei saa olla kalliimpaa kuin verrokkimaissa; lisäksi on oltava jotain muuta (turvallinen ja puhdas ympäristö ja hyvä koulutus lapsille), joka liiketaloudellisten seikkojen ohessa tekee Suomesta yrityksille kiinnostavan.
Tarvitaan joustavuutta työsopimuksiin (paikallista sopimista). Energian kustannukset eivät saa olla liian korkeat ja energian saanti on turvattava. (Näiltä osin tarvitaan omavaraisuutta ja riippumattomuutta Venäjän fossiilisesta energiasta.) Verotuksen on oltava ennustettavaa ja maltillista. Byrokratia ei saa olla mittavaa. Valtion velkaantuminen on saatava kuriin. Paitsi, että matalien korkojen aika on ohi, valtio ei saa olla ylivelkaantunut siitäkään syystä, että valtiolla on oltava mahdollisuudet reagoida kriiseihin (yritysten ja kansalaisten tuet), jos uusia kriisejä myöhemmin tulee.
Työvoiman - mielellään työn edellyttämällä tavalla koulutetun - saatavuus yrityksille on turvattava. Maassa on oltava hyvä koulutuspolitiikka, joka takaa osaavan työvoiman jatkuvuuden tulevaisuudessakin. Maan on kannustettava innovatiivisuuteen ja panostettava innovointiin. Rahoituksen saannin on toimittava.
Naapurimaatamme emme voi valita, mutta olemassa olevassa tilanteessa on tehty oikeat turvallisuuspoliittiset ratkaisut.
Tervasaaren tehtaanjohtaja Tomi Hytönen muistutti, miten etiketin valmistuspolku lähtee metsästä asti. Taustalla panelistit Anna Kontula (vas), Joni Kumlander (sd), Oras Tynkkynen (vihr), Petra Schulze Steinen (kes), Pauli Kiuru (kok) ja Auri Saarelainen (ps). KUVA: PÄIVI PIHLAJARINNE
Paneelin voi katsoa https://www.valkeakoskensanomat.fi/uutiset/art-2000009367820.html
Comments