”Tilanne voi syksyn mittaan kääntyä kriittiseksi” – Saksan kaasuongelmat näkyvät pian Suomessakin

Lue juttu Talouselämässä: https://www.talouselama.fi/uutiset/saarikon-erityisavustaja-tilanne-voi-syksyn-mittaan-kaantya-kriittiseksi-saksan-kaasuongelmat-nakyvat-pian-suomessakin/55b08ae5-13e1-47d0-8b19-b4bd93f4a803?ref=email:03ff

Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk) EU- ja kansainvälisten asioiden erityisavustaja Petra Schulze Steinen varoittaa Uuden Suomen Puheenvuoron blogissaan , että Saksan kaasukriisi näkyy pian Suomessakin.

Suomalaisen Fortumin saksalainen tytäryhtiö Uniper on suurissa talousvaikeuksissa.

Venäläisjätti Gazprom katkaisee tänään Nord Stream 1 -putkea myöten kulkevat kaasutoimitukset kahdeksi viikoksi vuosittaisten huoltotöiden johdosta, mutta hanat eivät todennäköisesti aukea enää lainkaan.


Maakaasun saanti on Saksalle huoltovarmuuskysymys, joten Uniperin konkurssi halutaan estää. On kuitenkin vielä epäselvää, miten se tapahtuu.

”Tilanne voi syksyn mittaan kääntyä kriittiseksi, eivätkä tällöin vaikutukset Suomellekaan tulle rajoittumaan Uniperin osakkeiden valtiollistamiseen liittyviin menetyksiin. Onhan Saksa Suomen merkittävin kauppakumppani”, Schulze Steinen varoittaa.

Schulze Steinen on aiemmin toiminut useissa eri tehtävissä Euroopan keskuspankissa.


Hänen mukaansa kokonaistilannetta Saksan kannalta hankaloittaa myös EU:n kaasuenergia-asetus, joka velvoittaa jäsenvaltioita niukkuustilanteessa solidaarisuuteen. Tämä tarkoittaa sitä, että Saksan tulee turvata kaasun saanti myös Belgiassa, Tšekissä, Tanskassa, Ranskassa, Luxemburgissa, Alankomaissa, Slovakiassa ja Ruotsissa.

”Koska maakaasuenergiaa ei ole riittävästi kaikille tarvitsijoille, käydään Saksassa tällä hetkellä kiihtynyttä keskustelua nk. energia-triaasista (’Triage’). Triage-termi kuuluu alun perin lääketieteeseen ja sillä tarkoitetaan hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arviointia silloin kun akuuttihoitoa ei resurssien puutteen vuoksi voida tarjota kaikille”, Schulze Steinen kertoo.

Energiakriisin yhteydessä tämä kuvastaa myös tulevien poliittisten päätösten vaikeutta.

Schulze Steinenin mukaan edes elintarviketeollisuus tai sairaalatarvikkeet eivät jää vaikutuksitta.

”Teollisuuden seisokit aiheuttavat kerrannaisvaikutuksia ja ruokkivat talouden kierrettä alaspäin. Kun Euroopan vetomoottori, Saksa, alkaa yskiä, heijastuvat vaikutukset väistämättä muihinkin maihin”, hän kirjoittaa.

”Riittävätkö rahkeet eurooppalaiseen solidaarisuuteen, jos samaan aikaan kotimaassa joudutaan sulkemaan teollisuuslaitoksia ja lomauttamaan kymmeniä tuhansia työntekijöitä? Kauanko Saksassa ja koko Euroopassa yhteiskuntarauha säilyy, kun energiasta on pula ja kuluttajahinnat samanaikaisesti nousevat pilviin?” Schulze Steinen kysyy.

Hän arvelee, että osa Venäjän presidentin Vladimir Putinin strategiaa on yhteiskuntarauhan ja EU:n yhtenäisyyden horjuttaminen.

”Oliko 2021 syksynä alkanut energian hintojen nousu sattumaa? Ainakin amerikkalainen kenraali Ben Hodges, joka on myös yksi vuosi sitten ilmestyneen Euroopan sotilaallista tulevaisuutta koskevan kirjan ”Future war and the defence of Europe” kirjoittajista, varoitti jo vuonna 2015 Venäjän varustautuvan noin 5-6 vuoden kuluttua alkavaan sotaan”, Schulze Steinen kirjoittaa.

Kuvituskuva. Fortumin tytäryhtiön Uniperin logo.OLIVER BERG

7 katselukertaa