OECD:n arvioiden mukaan lisääntyvä automatisaatio uhkaa erityisesti heikoimmin koulutettujen työpaikkoja. Näin kertoo tuore tutkimus (http://www.oecd.org/employment/outlook/), jossa käsitellään työn ja työmarkkinoiden muutosta mm. automatisaation vaikutuksesta.
Tutkimus ei pidä kovin todennäköisenä, että kokonaistyöllisyys laskisi jyrkästi teknologisen muutoksen ja globalisaation vaikutuksesta. Eri puolilla maailmaa ja yllättävän monessa EU-maassa automatisaatio kuitenkin uhkaa huomattavaa osaa erityisesti heikosti koulutettujen työpaikoista: Slovakiassa, Liettuassa, Kreikassa, Saksassa, Sloveniassa, Espanjassa, Italiassa ja Puolassa kyse on yli 50 % työpaikoista.
On tärkeää, että nykyisillä työntekijöillä on mahdollisuus vastata tulevaisuuden työvoiman haasteisiin jatkokoulutuksen kautta niin, että oikeus elinikäiseen oppimiseen korostuu.
Suomen tilanne on paljon parempi: OECD: n mukaan vain noin 7% työpaikoista syrjäytyisi tekoälyn ja robottien alta. Tämä on paljon vähemmän kuin useimmissa muissa maissa. Suomessa 26 prosenttia (OECD:n tasolla 31,6 prosenttia) työpaikoista voi kuitenkin muuttua radikaalisti, kun yksittäiset toimialat muuttuvat.
OECD:n raportissa korostetaan jälleen kerran, että on tärkeää, että nykyisillä työntekijöillä on mahdollisuus vastata tulevaisuuden työvoiman haasteisiin jatkokoulutuksen kautta, eli oikeus elinikäiseen oppimiseen korostuu. Tämä on suorastaan elinehto työn muutokseen vastaamiseksi.Tulevalla EU:n parlamentin kaudella Suomen on varmistettava, ettei merkittävä kansallinen saavutus, joka Suomessa on saatu koulutukseen panostamalla, vesity eurooppalaisen digitaalistrategian kautta. On näet mahdollista, että suuret, OECD:n tutkimuksessa mainitut suurimman riskin maat kuten Saksa, Ranska, Espanja tai Italia, pyrkivät ohjaamaan eurooppalaista digitaalistrategiaa maidensa keskinkertaista tasoa silmällä pitäen.
Tässä Suomella on näytön paikka. Meidän on yhdessä muiden digitalisaation alalla paremmin edenneiden pienten maiden kanssa otettava suunnannäyttäjän ja edelläkävijän rooli eurooppalaisessa digitaalistrategiassa ja siihen liittyvässä koulutus- ja työmarkkinapolitiikassa.
Comments