Suomen suurimman hyvinvointialueen, Pirkanmaan hyvinvointialueen (Pirha) johtaja, Marina Erhola sanoo Ylen tekemässä jutussa (https://yle.fi/a/74-20103850?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR31t3dwviZF6BXZ3oGJPE9qwc6WZgHnw17XhV0aR5d52_1PCM9ooqD8HJY_aem_yWzYhlPHLMj7EJiMclw-ZQ), että 'lähes puolet hyvinvointialueista voisi lakkauttaa'. Kirjoituksessa on paljo totta, mutta alueiden lakkauttamista koskevaan ydinviestiin on suhtauduttava varauksella erityisesti kahdesta syystä: 1) ensin on selvitettävä, mitä vaikutuksia lakkauttamisella olisi lyhyellä ja pitkällä aikavälillä - kustannusten lisäys vs. säästöt. Lisäksi on 2) selvitettävä, kuinka lakkautettujen/jatkuvien hyvinvointialueiden palvelut jatkossa järjestettäisiin. On pidettävä mielessä vaikutukset palveluita tarvitseviin asukkaisiin eri puolilla Suomea.
Erholan viestistä olen samaa mieltä siinä, että alueiden yhdistämisellä ei saataisi suoria säästöjä - kuten Erhola sanoo 'jos kaksi taloudellisesti hankaluuksissa olevaa hyvinvointialuetta yhdeistettäisiin, tuskin siitä hirveän vahvaa taloutta syntyisi".
Erholan kanssa samaa mieltä olen myös siitä, että peruspalveluiden on säilyttävä lähipalveluina.
Huoleni on, että mahdollisen yhdistämiseen jälkeiset leikkaukset osuisivat pieniin kuntiin ja reuna-alueille, mikä johtaisi maaseudun ja pienempien maaseutukaupunkien tyhjentymiseen. Näin ei saisi olla.
Suomessa pitää voidaa asua kaikkialla - ei vain suurissa kaupungeissa. Palveluiden on oltava saavutettavia kautta Suomen. Haluan, että lapsiperhe Tampereen keskustassa ja laitamilla samoin kuin seutukunnissa saa yhdenvertaisesti neuvolapalvelut - helposti ja läheltä - ja ettei varttuneemman väestön missään päin Suomea tarvitse huolestunein mielin katsoa auringonlaskua, vaan että jokainen voi luottavaisesti katsoa tulevaan.
Tästä syystä on tehtävä työtä ja tehtävä tutkittuun tietoon perustuvia ratkaisuja - ei hätiköityjä haja-laukauksia.
Lyhyen aikavälin leikkaukset ja sulkemiset eivät välttämättä ole kokonausedullisimmat. Siksi on maltettava tehdä loppu sulkupäätöksille nyt. Ensin on varmistettava, että digipalvelut ovat riittäviä ja helppoja käyttää, sekä toimivat luotettavasti, ennen kuin toimivia terveysasemia lakkautetaan.
En ole kiinni seinissä. Jos korvaava liikkuva palvelu saadaan tavoitettavasti ihmisiä lähelle, on se mainio ratkaisu. On kuitenkin varmistettava, että palvelut toimivat, ja että sähköisiä vaihtoehtoja pystyvät helposti käyttämään muutkin, kuin digi-natiivit. Ei saa unohtaa, että sähköiset palvelut tavoittavat ainoastaan ne, jotka osaavat ja pystyvät niitä käyttämään.
Vaikka hyvinvointialueilla ja kunnilla on eri vastuualueet, voitaisiin yhteistyötä varmasti tehdä esimerkiksi tilojen käytön suhteen. Palvelukeskus, joissa voisi yhdistyä esimerkiksi kuntien tuottamat HyTe palvelut ja hyvinvointialueiden tuottamat SoTe palvelut, saattaisi auttaa molempia tahoja säilyttämään työpaikat ja pitämään seudut elävinä.
Nyt käynnistyy Suomen historian ensimmäisen aluevaltuustokauden viimeinen syksy ja kevät ennen seuraavia vaaleja. En itse ole vielä tehnyt ratkaisua, pyrinkö jatkokaudelle, mutta aion Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtajana joka tapauksessa tehdä kuluvan kauden loppuun saakka kovasti työtä toimivien lähipalveluiden säilymisen ja demokratian toteutumisen eteen.
Komentarji